Lån uten sikkerhet – alt man må huske

Å låne uten sikkerhet i bolig, bil eller andre eiendeler kan være fristende for å få mer økonomisk frihet. Et slikt lån er enkelt og raskt å få, såfremt man har fast inntekt, ingen betalingsanmerkninger og jevnt over god økonomi. Det har de siste årene blitt veldig vanlig å låne penger slik, men man bør alltid ta sine forholdsregler. Det er mange banker som tilbyr slike lån, og Nordax.no er en av disse.

Det er mange grunner til at man ønsker å ta et forbrukslån. For å kunne betale avdragene hver måned, er det viktig at man er i god økonomisk stand. De fleste bankene som tilbyr lån uten sikkerhet, har også en kalkulator på nettsiden sin. Kalkulatoren viser raskt hvor høye avdragene blir på de ulike lånesummene, og hvor mye den totale rentekostnaden kan bli. Det kan være smart å sjekke flere ulike aktører før man velger en å låne av.

Mer om forbrukslån

Det går veldig raskt å få pengene inn på konto når man søker om forbrukslån. Når lånet er innvilget er ofte pengene på kontoen allerede dagen etter. Det er ingen som spør hva pengene skal brukes til. Maksimal betalingstid er i noen banker 5 år, og andre banker 15 år. Renten er også varierende, det er derfor lurt å se på flere banker før man søker lån. Det er ofte lavere rente på forbrukslån enn f.eks. kredittkort.

Det er viktig å tenke nøye gjennom økonomien og viktigheten av et forbrukslån. Et godt råd er å bruke pengene på noe som varer, en investering som oppussing, en bil eller andre ting som man kan få litt igjen for. Avhengig av øvrig økonomi er ikke forbrukslån alltid det smarteste valget, men det kan i mange tilfeller være en god ting likevel. Fordelen med forbrukslånet er at man får raske penger.

Risiko

Det anses som noe risikabelt å låne penger uten sikkerhet. Banken har ingen pant i eiendom eller eiendeler, og effektiv rente ligger mellom 7 % og 40 % avhengig av kreditt- og inntektsvurderingen. Långiver tar ingen ansvar for den enkeltes økonomi. Løpetid på lånet kan variere, og summen er gjerne mellom 5 000 og 500 000 kr. Noen banker tilbyr fleksibel løpetid med mulighet for å bare betale renter. Det vil gi lengre løpetid å kun betale renter.

Det er flere grunner til at forbrukslån regnes som høyrisiko-lån. Å ha pant i eiendeler gir sikkerhet for banken. Uten denne sikkerheten tar banken høyere renter. Dette blir dyrt for forbrukeren, noe som er en risiko for begge parter. Ofte er det hjelp å få hvis man havner i uføre, så lenge man ber om hjelp i tide. Forbrukeren risikerer derfor økonomien sin ved å låne disse pengene. Men det kan ha sine fordeler også.

Hva som er smart og ikke smart å låne til

Det kan være en god idé å låne til oppussing av bolig og andre verdiøkende ting. Hvis man sitter igjen med noe av verdi, og økonomien tillater det, er det ikke nødvendigvis galt. Det kan imidlertid være dumt å låne penger til å reise på ferie eller feire bryllup. Mange velger å låne penger til å betale regninger eller andre lån. Det kan også være greit å låne penger til egenkapital i visse tilfeller.

Dersom man søker på flere forbrukslån, kan man risikere å få alle innvilget. Men det betyr ikke at man må ta noen av dem imot. Det er en dårlig idé å låne av flere for å oppnå mest mulig penger på kontoen sin. Når dette senere skal betales tilbake kan det fort gå galt, hvis man ikke har en veldig romslig økonomi fra før. Det finnes flere måter å få hjelp til økonomiske vanskeligheter.

Refinansiering av gammel gjeld

Mange velger å benytte seg av refinansiering for å være i stand til å betjene andre lån. Det vil si at man låner penger for å innfri annen gjeld man har, for å få lavere rentekostnader og mer kontroll på økonomien. Å betjene ett lån er enklere enn flere. Ofte vil de månedlige avdragene også bli lavere av en slik refinansiering. Det å låne penger for å betjene løpende utgifter er ikke en varig løsning.

Når man skal undersøke om refinansiering er en god løsning, er det lurt å undersøke renter på det man har fra før. Man må ha oversikt over det man betaler på, og hvilken bank som tilbyr de beste vilkår. Det kan være litt mye å sette seg inn i først, men det er verdt det hvis økonomien blir bedre etterpå. Det er ikke alle som bør refinansiere, hvis man har misligholdt lån er det andre tiltak som bør gjøres.

Bankene som scorer høyest

  • Bank Norwegian
  • Sbanken
  • Ikano Bank

Dinero kårer jevnlig de beste vilkårene for forbrukslån. De legger vekt på renter og gebyrer, hvor brukervennlige de er og tilbudet som helhet. Bankene som troner høyest, er de som har laveste rente og ingen gebyrer for etablering av lånet, for eksempel. Lav rente er noe de fleste ønsker seg av et lån. Refinansiering av smålån og kreditter er også et tilbud de fleste banker gir. Refinansiering kan være lurt når man har flere små lån.